Friday, September 7, 2012

Az Egérút 10 tanácsa, hogyan csökkentsd a fogyasztásod



Ismét drágul az üzemanyag. Mi mit tehetünk? Vannak hasznos praktikák?

Mi ezt a 10 pontot javasoljuk:

  1. Vezess kevésbé dinamikusan!
A hirtelen indulások, feleslegesen sok energiát fogyasztanak, a kevésbé sportos vezetéssel akár 30%-ot is megtakaríthatsz.

  1. Hagyjál nagyobb követési távolságot!
Sokszor elkerülhetők a kisebb fékezések, lassulások, ha kellő mennyiségű helyünk van. Így csökken a lassulás-visszagyorsítás okozta veszteség. Akár 5% megtakarítás.

  1. Fújd keményebbre a gumikat!
A puhább gumiknál, a nagyobb deformációnál veszteség lép fel. Ez hő formájában távozik. Keményebb gumik esetében kisebb a gumik gyúrodásából származó veszteség. Akár 3% megtakarítás.

  1. Csökkentsd autód tömegét!
Gyakran felejtünk autónkban bevásárlás után a rekesz ásványvizeket. Ezt feleslegesen utaztatjuk. Illetve a mindig teli tank is fölösleges súlyt jelenthet. Akár 50 kiló plusz súlyt is cipelhetünk, ami az autó tömegének akár 5%-is lehet. A plusz súly többletfogyasztást jelent.

  1. Tankoljunk okosan!
Tervezzük meg tankolásainkat. Ha lehet, ne autópályán intézzük a legnagyobb tankolásokat, mert itt akár 10%-kal drágábban is lehet tankolni. Válasszuk meg a napot és a helyszínt is körültekintően. Ha áremelés lesz, érdemes előre gondolkodni.

  1. Tele kocsi!
Ez ugyan nem csökkenti a fogyasztást, de a jobb autókihasználtság mindenképpen környezet- és pénztárcabarát megoldás tud lenni.

  1. Kerüljük a hideg indítást!
Aki teheti, télen fűtött garázsban tartsa autóját, vagy várjuk meg alapjáraton, amíg az üzemi hőmérsékletet eléri a motor.

  1. Tervezzük meg a napunkat!
Gyakran fölösleges köröket futunk. Néha érdemes egy térképre ránézni, milyen sorrendben járjuk végig az aznapi úticéljainkat. Az optimális útvonal időt és pénzt jelent.

  1. Igyekezzünk minél magasabb sebességi fokozatban autózni!
Fogyasztáscsökkentést jelent a magasabb áttételi fokozatban történő autózás. Cél az egyenletes haladás,lehető legideálisabb sebességválasztás mellett.

  1. MINDIG HASZNÁLJUNK EGÉRUTAT!
Ezzel nem csak saját, de társaink fogyasztásán csökkentünk. Gyorsabb célbaérkezés mindig nagyobb átlagsebességet jelent. Az információ maga segít minket a kisebb fogyasztás elérésében. Az intelligens útvonalak kisebb környezeti terhelést jelentenek.

Reméljük, találtatok hasznos tanácsokat!

Jó Egérutakat!

1 comment:

  1. Annyit azért hozzátennék, hogy NEM alapjáraton kell megvárni, amíg bemelegedik az autó, hiszen ez rossz hatással van a motorra is(A TotalCar.hu-n több cikk is született ez ügyben) ezenkívül, felesleges üzemanyag pazarlás, minél hamarabb el kell indulni, nyilván, kímélő vezetés mellett, így haladunk is, nem megy kárba az üzemanyag, és hamarabb melegedik az autó is.

    ReplyDelete