Thursday, November 15, 2012

Ő Franz, és ő egy paraszt!Gyakran veszem észre, hogy kirakott híreink között azok, amik gazdasági terveinkre vonatkoznak, negatív visszajelzéseket szülnek. Szabad-e tehát a felhasználók felé kommunikálni, hogy a jövőben mi nem csak technikai, műszaki, de gazdasági kihívásokat is látunk?
A korábbi cégnél, ahol szintén alapító voltam, és amely végül 10 év után hazai viszonylatban tényleg kiemelkedőt alkotott, sokat utaztam Európában.
Egyik meghatározó élményem, hogy Ausztriában megszálltunk egy kis hegyi vendégházban, amit egy helyi gazda működtetett. Egy osztrák állatorvos vitt minket ehhez a szálláshoz, és amikor megérkeztünk, így mutatta be a ház urát: Ő Franz, és ő egy paraszt!

Mind összerezzentünk, mert nálunk bizony ezért a köszöntőért nem járt volna semmi hála, de Franz kihúzta magát, őt nem zavarta, hogy "leparasztozták", sőt inkább a büszkeség látszott rajta a megszólítás kapcsán.
És bizony volt mire büszkének lennie, a ház, a gazdaság, a gépei, az állatállomány, több generáció kultúrája, és a tisztes munka mind benne volt abban, hogy ő igenis büszke volt.

Miért írom ezt le?
Mert mi, Egérutasok is büszkék vagyunk a kis birtokunkra. A gépeinkre, klienseinkre, szerverparkunkra, az eredményeinkre. Mi nem akarunk szégyenkezni, mert gazdálkodunk, vetünk és remélhetőleg aratunk is.

Tehát ha itthon szokatlan módon halljátok, olvassátok terveinket, amik a gazdaság és piac irányába mutatnak, akkor ne lepődjetek meg. Egy IT cég - legyen az bármilyen kicsi is - ugyanúgy a gazdaságból él, mint bárki más. Mi is ebben a világban élünk, és noha a navigáció felétek ingyenes, de csak akkor életképes hosszú távon, ha képes termelésre.
Én mindenesetre azt gondolom van, és legfőképp lesz miért kihúzni magunkat, ha eredményekről, termelésről beszélünk.

No comments:

Post a Comment