Friday, June 22, 2012

Mi lesz a világgal, ha már mindenki intelligens navigációt használ?

 2011. márciusában részt vettem Balatonalmádiban egy térinformatikai konferencián, ahol egy tervezett intelligens navigációs rendszerről tartottam előadást, ami ingyenes lesz, mobilon fog futni, és mellesleg Egérútnak fogják hívni, ha elkészül.
Az előadás végén lehetett kérdezni, és az egyik hallgató igen keményen nekem is jött. Kérdése, valahogy így hangzott, bár igazából nem is kérdés, inkább egy „isteni” kijelentés volt.

„Ez így nem fog működni, amint tömegesen kezdik használni a technológiát, meg fogja bénítani a teljes rendszert. Nem hogy segíteni nem, inkább ártani fog a rendszer!”

Bevállalós embernek tartom magam, és sok mindenre számítottam az előadás végén, de azért arra, hogy röviden nyugtázza valaki a teljes hallgatóság előtt, hogy ez egy …., na azért erre nem.
Szóval felvettem a kesztyűt, és egy példába kezdtem, ami arról szólt, miszerint ha egy mellékútra terelünk tömegesen embereket, és annak átengedőképessége elkezd csökkenni, akkor már nem oda küldjük az autókat, hanem még tovább, egészen addig, amíg lehetséges utak rendelkezésre állnak.
Persze válaszom láthatóan nem érdekelte, hiszen ez így nem működhet, és pont.

Mára az Egérutat tömegesen használják. Több 10 000 letöltés, és folyamatosan növekvő használat jellemzi. Azonban a jelzett világvége valahogy elmaradt. De akkor mi lett helyette?

Ha valaki egy intelligens rendszernek köszönhetően idejében információt szerez egy kialakult dugóról, és azt elkerüli, azzal a többi autóson is segít, ugyanis ő már nem növeli tovább azt a sort.
De mi van azzal az utcával, ahova áttereljük az autósokat? Az köszöni, de az esetek zömében még jóval a kapacitása alatt marad így is.
Na de mi van, ha az is bedugul? Bizony ezt is érzékeljük és racionális módon további egérutak keresésébe fog a szerver.

Végezetül egy szemléletes hasonlat:
Képzeljünk el két vízzel teli kádat. Az egyiken egyetlen nagy DUGÓ van. A másik kádon egy nagy DUGÓ és további 3 kicsi kifolyó található.
Húzzuk ki a DUGÓ-kat, és a kérdés, melyik kád ürül ki hamarabb?

Jó Egérutakat, és minél több lehetséges kifolyót a dugók helyett!

1 comment:

  1. Emberünk vajon mint kereshetett egy térinformatikai konferencián, ha alapból nem látja át a témát?

    Azért szép mentés volt :)

    ReplyDelete