Tuesday, July 3, 2012

Miért felejt az Egérút?


 Az intelligencia fura, nehezen megfogható fogalom. Sokféle intelligencia létezik: biológiai, mechanikai, informatikai.
Az Egérút intelligens navigációként hirdeti magát, és nevéhez hűen ténylegesen tanul is a külső forrásból, a felhasználóktól, és operátoroktól érkező információkból.
Na de azért az talán mégiscsak túlzás, hogy még felejteni is képes?! A felejtés azért már túl emberi, és egyébként is az inkább hiba lenne.




Közelítsük meg máshogy ezt a kérdést. Tételezzük fel, hogy az Egérút képes felejteni, és ezt nem egy hiba miatt teszi, hanem szándékosan így lett felépítve. Mire lenne ez jó?

Rengeteg adat érkezik a szerverhez folyamatosan az ország éppen aktuális forgalmi helyzetéről. Ez egyre pontosabb és részletesebb képet rajzol ki egyes városok, csomópontok hisztorikus terheltségéről. Ezt tanulja folyamatosan a szerver, és az útvonaltervezéseknél figyelembe is veszi.

De mi van azzal a csomóponttal, ami rendszeresen bedugul egy adott időszakban? Könnyű a válasz: messziről el kell kerülni. Mi ezt is tesszük, ha valamelyik kereszteződés rendszeresen bedugul, akkor igyekszünk alternatív útvonalakat adni.

Ez azonban nagyon sok esetben hibához vezethetne. Lehet, hogy az adott rendszeres dugó, valamilyen egyéb tényezővel függ össze (pl.: építkezés ), és annak megszűnte után a dugó is elpárolog, és a csomópont újra jól járható.
Ezt a jelenséget hívjuk „beégésnek”. Vagyis előfordulhatna, hogy már nem aktuális adatok miatt tévesen kezdünk el gondolkodni.

Most lehet, hogy sokan azt mondják, hogy ez ritka és egyedi eset. Sajnos azt kell mondanom nekik, hogy hatalmasat tévednek. A városok dinamikája, forgalma mérhető, érezhető változásban van szinte folyamatosan. Ezért muszáj annyira értelmesnek lennie az Egérút rendszernek, hogy tudjon felejteni.

Fura dolog, sokszor mikor írom ezt a blogot az Egérútról és a szerver fejlődéséről, tanulásáról, azt érzem inkább, a saját gondolkodásunk kezdjük körbejárni ebben a rendszerben. Hány és hány rossz beidegződésünk van korábbi életünkből, ami korlátoz minket, de már nem igaz. Milyen jó, hogy ezeket azért zömében képesek vagyunk idővel elfelejteni és újra kipróbálni bizonyos irányokat. Fura, hogy egy fémdoboz, rengeteg kapcsolt klienssel eljut idáig. Még a végén mi fogunk az Egérúttól tanulni!

Jó Egérutakat!

No comments:

Post a Comment