Wednesday, August 29, 2012

Rekordon a napi aktív dinamikus POI-k száma az Egérútban!Nem lehet mindent számokban mérni, de van, amit viszont nagyon is lehet. Egy navigációs szolgáltatás rengeteg részből tevődik össze, és ezekből az elemekből nagyon sok nehezen számszerűsíthető.

Mi az Egérútban, talán nem meglepő módon, imádjuk a számokat, a méréseket. Mindent szeretünk mérni, így a saját teljesítményünket is.
Miből áll össze egy navigáció számokban?
Térkép: 230 000 km úthálózat Magyarországon
Kliens: 100 000 programsor
Szerver: nem publikus
POI: 300 db/nap
Forgalmi adatok: Hold-Föld távolsága 350 000 km, havonta több mint egy kör a Föld körül
Felhasználószám: hetente 500 új letöltés, összesen egy kisebb város
Stb.

Napestig sorolhatnám még, milyen mérőszámok vannak, amiket folyamatosan mérünk, hogy reális képet kapjunk az Egérút aktuális állapotáról, de végülis a felhasználókat egy dolog fogja csak izgatni: jó-e, jobb-e az Egérút, mint mások?
Persze a válasz sok paraméterből születik meg, és rengeteg mindennek kell jónak, a legjobbnak lennie, hogy valamire azt mondjuk, ez igen.

Mi a helyzet ezek alapján a dinamikus POI-kal?
A dinamikus POI-k 6 részből állnak: baleset, torlódás, traffipax, útfelújítás, rendezvény, veszélyes útszakasz.  Röviden összefoglalva, valahogy úgy mondhatnánk, hogy a forgalmat befolyásoló események kategóriája.

Ezeket jelöljük a navigációban is a felhasználók számára, és meglétük befolyásolja a tervezett útvonalakat is.
Sok egyedi tulajdonságuk van, kezdve az élettartamuktól (egy dugó max. pár órát tart ki, de egy útfelújítás van, hogy hetekig tart), a forgalomra gyakorolt hatásukon át (egy baleset okozhat teljes útzárat, de egy traffipax jó esetben semmit nem hat a közlekedésre, max. a pénztárcánkra).

Tehát most egyetlen érdekes mérőszám a számok tengeréből, és a hozzá tartozó gondolatok.

Jelenleg elértük a napi 250 aktív eseményt az Egérútban. Ez a felsorolt 6 kategória összege. Ezzel itthon mindenképpen az élvonalban vagyunk, ha nem talán a legelső helyen. Ezt a minőséget még szeretnénk javítani, és azt mondani, amit lehet kihozunk a dologból. És itt merül fel a nagy kérdés, mi itt az elérhető maximum?Erre nekünk is csak becslésünk van, de most azt gondolom, Magyarországon 2012-ben kb. napi 3-500 forgalmat befolyásoló esemény van. Természetesen ez most kicsit a jóslás kategória, de akkor is fel kell tenni ezt a kérdést, és legalább a feladat nagyságával tisztában kell lennünk.

A diagramunkból a tendencia jól látszik. Célunk egyértelmű: korrekt, megbízható, pontos informálás az aktuális útról az Egérútban.

Jó Egérutakat!

No comments:

Post a Comment