Monday, January 28, 2013

A-ból B-be?

 Most gondolom mondjátok magatokban, na, ez „érdekes” lesz, még jó, hogy nem olvasom el ezt az unalmas agymenést.
Pedig kivételesen ebben nincs igazatok. Valójában ez az igazán lényeges kérdés, akármilyen furcsának is hangzik.


Hogy miért gondolom mindezt?

Az Egérútnak rengeteg vetülete van, és nehéz megmondani, mi az igazán lényegi, új, érdekes, előremutató, és mi az, ami rárakódott, mint a hagymára a héjak. Mint megszoktátok, folyamatosan fejtjük le ezeket az önmagukban is érdekes héjakat, és időről-időre olvashattok ezekről, abból a szemszögből, ahogy mi látjuk.

Most megpróbálkozom a legnehezebbel, magát a magot próbálom kifejteni.

A-ból B-be.
Elég egyszerűen hangzik, mi lehet ebben érdekes, és pláne mi lehet ebben forradalmi?
Indulunk valahonnan és el akarunk jutni valahova, a lehető leggyorsabban. Ennyi a feladat.

Nosza, nézzük meg ennek a kérésnek, kérdésnek az aspektusait:
Felhasználó vagyok, most indulok, és a kb. 10 km-re lévő célomhoz akarom, hogy elnavigáljon a lehető leggyorsabb úton az Egérút.

Mit kell ehhez tudnia az Egérútnak?
Kell egy nagyon pontos térképi adatbázis, amin lehetőség szerint minden forgalmi szabály és létező út nem csak hogy fentlegyen, de még pontos is legyen. Ha ez nincs, akkor nincs min megtervezni a szóbajöhető, alternatív utakat.

De mivel tudjuk, hogy egy dolog állandó az életben, és ez maga a változás, kell valaki, aki karban is tartja és aktualizálja a térképi adatbázist, lezárásokkal, új utakkal, forgalmi változásokkal, felújításokkal, balesetek okozta teljes útzárakkal.

Kellenek a forgalmi adatok. Ha nem tudjuk, melyik út mennyire járható ebben az időpontban, akkor képtelenek leszünk jó választ adni arra a kérdésre, most melyik a leggyorsabb út számomra?

Ehhez természetesen kellenek felhasználói statisztikák, a rendszer számára emészthető módon, amiket maguk a felhasználók adnak anonim módon.

De mi van, ha éppen nincs minden útról friss adat? Akkor ismerni kell a hisztorikus változásokat, korábbi statisztikákat, elemzéseket az adott útszakaszra. Ugye kezd picit izgalmasabb lenni, és talán most már látszik, mennyire összetett a válasz erre a kérdésre.

És akkor most jön még csak a számítás, ami maga a lényeg. Ezt úgy nevezik: a TERVEZŐ MOTOR! Jól hangzik, nem? Legalábbis olyan tudományosnak tűnik. Na, ő van a hagyma közepén. Ő az, aki a lényeget megvalósítja. Ő fut a szerveren, és nézi át kérdésünkre az összes lehetséges útvonalat, számol a forgalommal, a lezárásokkal, a hisztorikus adatokkal, a térképfrissítésekkel.

Persze, most jönne a lényeg, hogy, hogyan működik. Sajnos, ha ezt leírnám, akkor meg kéne titeket öljelek... Félre a tréfát, ez nagyon száraz matematika. Lényege, hogy egy folyamatosan változó gráfon kell két pont között kiszámolni az összes lehetséges útvonalat, és természetesen mindezt a másodperc tört része alatt. A kiszámolt útvonalak közül a leggyorsabb maga az Egérút!

Remélem, nem volt túl száraz, és érdekes infókat tudtatok meg rólunk.

Jó Egérutakat! A tervező motor legyen veletek!

No comments:

Post a Comment