Monday, May 7, 2012

Mit jelent az Egérút filozófia?


 
Külföldön van egy mondás a magyarokról: „Ha egy forgóajtón egy magyar mögötted megy be, biztos lehetsz benne, hogy előtted fog kijönni.”
Első hallásra talán fura, és akár bántó is lehet, ha úgy értjük, hogy furakodunk. De kint ezt nem így értik, hanem egészen máshogy. Ha lesz valami olyan út, amire ők nem is gondolnak, akkor mi, magyarok megtaláljuk, és nem csak, hogy megtaláljuk de be is járjuk.
Van még valami, ami alapján külföldön azonosítanak minket, és ez a Rubik kocka. Mert kint nem így hívják, ez csak nálunk terjedt el, kint Hungarian Cube néven ismert, és nem másnak a szinonímája, mint a csavaros észjárásnak.

De miért tekintenek ránk így? Máshogy gondolkodnánk mi, mint a többiek? Van bármi különbség, van csavaros magyar észjárás?
Mi persze tudjuk a választ. Nagyon is! Ez itthon nagyon sok esetben a túlélés záloga volt, és mára történelmi hagyományai vannak. Össznépi játékká vált, hogy hogyan lehet a meglévő szabályok és megszorítások között mégis törvényesen élni.
Bizony ráállt az agyunk, hogy keressük és kutassuk a lehetőségeket. A kitörési pontokat, amik teljesen szabályosak, de mégis gyorsabbak, mégis pár pillanat előnyt jelentenek, mert néha ez is számít. És ebben a nagy össznépi játékban észre sem vettük, hogy mind megváltoztunk. Bizony képessé váltunk arra, hogy másodiknak menjünk be a forgóajtón és elsőnek jöjjünk ki.

Az Egérút semmi mást nem tesz, csak ezt matematikai alapokra fekteti. Biztos, hogy több lehetőség áll előttünk eljutni A-ból B-be. Nosza, nézzük csak meg, melyik lesz nekünk a leggyorsabb! Mert mi magyarok tudjuk, hogy nem kell beállni a sorba, hanem érdemes körülnézni.
Talán kevés olyan program vagy termék van, ami ennyire megfogná a magyarok esszenciáját és különlegességét. Mindezt teszi szerethető és törvénytisztelő módon. Nem a szabályok áthágására buzdítva, csupán a saját előnyünkre fordítva azokat.

Ezek után azért nem meglepő, hogy az Egérút nem német, vagy osztrák, vagy svájci fejlesztés. Őszintén meglepődnék, ha ezen nemzet tagjai állnának elő elsőként egy ilyen jellegű fejlesztéssel. Persze, ha már tökéletesen működik, ők lesznek az elsők, akik bevezetik, sőt egy ponton kötelezővé is teszik, hogy a saját rendszerük kiemelkedő hatékonyságát tovább fokozzák, de ez már egy másik történet lesz. Addig is nyugodtan kapcsoljuk be az Egérutat, és élvezzük a lehetőségekben való szabad gondolkodás hatalmát.

Jó Egérutakat!

No comments:

Post a Comment