Friday, April 27, 2012

Kilépni a tömegből

 Okostelefonok tömeges elterjedése még csak most indult be, és ma még nincs tényleges képünk arról, hogy fog működni mindez az alkalmazások oldaláról. Persze azért sejtésünk lehet, mert volt már hasonló, nem is olyan régen.
Egyszer csak mindenkinek lett PC-je. És a PC-re is megjelentek programok. Volt ingyenes és volt fizetős. Voltak offline, később meg felhő alapú programok. De ez mára majdnem történelem.

Most viszont itt van a zsebünkben egy mini számítógép és a villághálón sok millió program. Hogy is lesz ez? Abban biztosak lehetünk, hogy itt is lesz pár alkalamazás, ami hatalmas siker lesz, és lesz sok tíz- vagy százezer, ami nem fut be karriert. Ilyen kegyetlen a világ, és önmagában a befektetett munkát még nem díjazza, de még csak az ötlet sem garancia semmire. De akkor kik lesznek a nyertesek?

A válasz talán egyszerűbb mint gondolnánk: akik kellően nagy számban elterjednek. Az igazán nagy győztesek pedig nem terjednek, hanem berobbannak.

Most nézzük, hogy áll az Egérút és a ParkolóÓra Magyarországon, ahol jelenleg kb. 350 000 androidos telefon van..
Magyar fejlesztésű androidos alkalmazás 600-800 db van ma. Az összehasonlíthatóság kedvéért kizárólag a magyar nyelvűeket nézem, ezzel kiesik pár igen sikeres magyar játék, de ők inkább a teljes nemzetközi piacon harcolnak.
Sokan vannak, akik most indulnak és még nem tartanak 1000 letöltésnél.
A legtöbb program az 1 000-5 000 letöltés közötti széles zónában van. Itt kb. 350-en időznek. Ezek az alkalmazások az androidos telefonok 1-2%-án vannak már fent.
Ennél már kicsit kevesebben vannak, akik 5 000-10 000 letöltést értek el. Ilyen program nagyságrendileg 100 van most. Ezek az applikációk már 2-3%-ot értek el.

 
Jelenleg 35 magyar androidos alkalmazás van, ami 10 000-50 000 közötti letöltéssel büszkélkedhet. Mi ebben a zónában vagyunk jelenleg, két programunkkal is. Ez már 3-15%-os kategóriát jelent. Vagyis ez már szélesebb elérési körnek mondható. 

50 000-100 000 között 7 alkalmazás van, ez 15-30%-os kategória. Mi is ide igyekszünk most gőzerővel. Akik jelenleg itt vannak, már több mint 2 éve elérhetők, így öreg motorosoknak számítanak.
100 000-felett jelenleg egy magyar alkalmazás van. Ő az Angol szótár. Gratulálunk a jelenlegi első helyezettnek! 

Ez természetesen egy pillanatkép. Napról-napra több az androidos telefon, a fejlesztők sem tétlenkednek, és az alkalmazások is szépen gyarapítják felhasználói körüket. Az viszont biztos, hogy hosszútávon megmaradni csak azok fognak, akik képesek lesznek az élbolyba kerülni és ott is maradni. Tehát zajlik a felhasználókért az őrült verseny, egyre nagyobb és tudatosabb szereplőkkel.

No comments:

Post a Comment